torsdag 28. oktober 2010

Ny turbok

Helle Naturfoto er en aktiv naturfotoforening. Nylig har vi avsluttet en naturmangfoldutstilling og nå er det klart for en ny bokutgivelse. Sammen med Kragerø turistforening og Havrefjell turlag har vi nå laget en flott praktbok om turområdene sørvest i Telemark og litt i Aust Agder.


Boka blir lansert i begynnelsen av november og har blitt jobbet med i over 2 år.


Gjennom området boka tar for seg går det en flott merket turløype. Stien går for det meste i helt uberørt natur og kvalifisert villmark. Her må man ha med telt for å overnatte.


Typisk for området er svåfjell og mange vann.


Et slikt terreng innbyr til turer og mange flotte overnattingsplasser.



Her fant jeg frem noen arkivbilder som ikke er i boka. Bildematerialet i boka er samlet inn fra en utvelgelse av det beste Helle Naturfoto har i sine arkiver fra området. I tillegg finnes det noen gamle sort hvitt bilder og en anerkjent kunstner har også illustrert noen gode gamle historier.  

Les mer om boka her . . . .


onsdag 6. oktober 2010

Fotoutstilling, Naturmangfold i Kragerø

Årets flotteste naturopplevelse innendørs påstår vi. Helle Naturfoto inviterer til fotoutstilling. Temaet er Naturmangfold i Kragerø. 
I og med det er det internasjonale naturmangfoldåret i år og Helle Naturfoto er 20 år tenkte vi at det ville være fint og invitere og vise frem det rike naturmangfoldet i Kragerø.


Åpningen var 5 oktober. Her poengterte vi at vi har mye flott naturmangfold å ta vare på.
I Kragerø har det vært mange små og store byggeprosjekter de senere år. Naturen her er under sterkt press.


Vi høstet mange lovord under åpningen


Naturmangfold er ikke bare sjeldne arter, men også landskapet artene lever i, vi har prøvd å vise variasjonen, men med plass til "bare" 50 bilder var utvelgelsen vanskelig.


Noen av medlemmene i Helle Naturfoto som var til stede på åpningen av utstillingen. 


Kragerøs skjærgård er sterkt nedbygget av fritidshus, men fortsatt finner hubroen noen bortgjemte hekkeplasser. For 20 år siden satt 4-5 karer rundt et bål og lyttet til hubroens trolske rop, da ble ideen til Helle Naturfoto unnfanget og selvsagt måtte hubroen få hedersmedlemskap og ble valgt til vår logo. Mer om Helle Natufoto her . . .

mandag 20. september 2010

høst-detaljer

Endelig høst! Etter våren er høsten min favorittårstid. Fine farger, sopp og bær å sanke, frisk luft og akkurat passe temperatur for å gå i skog og mark med en sekk fylt med glass og metall (Nikon m optikk) og gjerne en øks og stekepanne for tilbereding av søndagsmiddagen ute.


her vises klorofyllets tilbaketrekking


Sopp på stylter! Jordstjernene er svært sjeldne på mine trakter, derfor var det et stort øyeblikk å finne en liten gruppe med styltejordstjerner denne dagen.


rødtuppsopp pynter opp i barskogen


En periode for endel år siden skulle jeg smake på alle sopper som ikke var merket med et kors eller dødningehode i boka. Det pussige var at jeg syntes oransjebeger smakte en liten tanke av appelsin. Innbilling? Nå lar jeg den stå igjen til pynt.

tirsdag 13. juli 2010

Rauland

Rauland er et turiststed med gode muligheter for naturopplevelser, også for de som meg, som trives best utenfor de mest populære turiststedene, må jobbe litt mer for bildene i utkantene, men desto mer setter man pris på bildene, her noen små drypp fra mine sommerdager i Rauland!


Raulandsfjell og den sørøstlige delen av Hardangervidda kan man vandre i times og dagesvis uten å se verken merkede stier eller folk. Ikke mye dyre og fugleliv, men ryper og steinskvett er vanlig, ringtrost, boltit, fjellerke, falker og reinsdyr sees også om man er heldig.



fjellrypa flyr over kvartsitten


Fjelltjæreblom ved vesle Bitdalsvannet


Stupbratt ned Bitdalen, her har lokalbefolkningen ordnet seg med kabelbane, bl.a for å frakte ned reinsdyrkjøtt fra jakthyttene på Hardangervidda, nå i de seinere årene har sjøflyene tatt over.


Rødstilken treffes nesten overalt ved vann og småpytter


Orkideer i Rauland, brudespore og grønnkurle er vanlige, floraen er jevnt over triviell, men det finnes noen rike lier som har en flora som vil imponere de mest blaserte botanikere.

              

Her finner vi bl.a vadderot, ikke sjelden i Rauland, men den finnes bare her i øvre Telemark i hele Norge, vi må faktisk helt til Alpene for å finne den igjen i like store mengder!


Dette her er en dvergbjørkespinner, men er litt usikker om begge er det?


Hjemme på hyttehverandaen satt denne snutebilla og ventet på meg etter en tur


Ikke langt fra Rauland, (3-4 mil) kan man oppleve flott bergfrueblomstring. Den varierer endel, og i år var den på topp, med flere hundre i bergveggene der. 


I begveggene der finnes også den sjeldne og rødlistede apollosommerfuglen, den var der i år også, men drømmemotivet mitt med å få den til å lande på en stor flott bergfrue ble ikke oppfylt i år heller, da måtte jeg ta til takke med en geitrams.

lørdag 3. juli 2010

Solblom

Det var trivelig å treffe på den flotte Solblomen her i min egen kommune igjen. Da den har vært borte fra de få kjente plassene i mange år. En vakker blomst, solblomen som er svært sjelden her på sørøstlandet, og blitt enda mer sjelden pga gjenngroing.



ca 25 stykker var å se her på denne jordbakken inne i skogen


Herlig å fokusere på solblomen gjennom Nikon hp søker, forrige gang med F3, denne gang med D3, så det var på tide!


godt å ligge i enga med gode og vakre venner og se opp på himmelen


Det var flere som satt pris på solblomen, denne blomsterbukken satt på flere av blomstene!

På dette stedet vi fant den nå var det et funn som var over 30 år gammelt, og ikke sett siden, men kanskje heller ikke ettersøkt, så det blir en av sommerens skogsturer som blir husket!

Mer om solblom her . . . .

søndag 16. mai 2010

Skåne

Natur og biologisk mangfold i Skåne. Skåne er så mye mer enn landbruk. Hovedinntrykk er endeløse åkrer, men leiter man finner en mange flotte perler for naturfotografer og biologer. Dette ble den 4 turen på like mange år, utrolig mange spennende motiver på tidligere turer kunne det være vanskelig å følge opp?


Brösarp bakcar, åpent landskap


Sandödla, finnes spredt i den sørlige del av Sverige. Rødlistet



Glente, eller Gladan er Skånes landskapsfugl og svever over deg nesten hele tiden. Et vakkert syn.



Gulveis og hvitveis-tepper




Etter hvert ble det mye gråvær, og gråstrupedykkeren ble noe kontrastfattig. Vanlig og i nesten alle vann i Skåne



Dåhjorter er det mange av, men ikke så ofte å treffe på albino utgave



Helt i sør ved Kåseberga finnes Sveriges største skipssetning, en 67 m lang formasjon som er noe myteomspunnet i henhold til opprinnelsen.


En gråværsdag kan det være trivelig å gå i den gamle bebyggelsen i Simrishamn

Brukbart fornøyd med de 4 dagene i Skåne, når man tenker på at været var noe ustabilt og at mange av de mest spennende motivene var "brukt opp" på de 3 første turene. Det ble noen nye motiver og vil gi en representativ bildeserie fra Skåne når jeg slår de 4 turene sammen. En særegen landsdel på den Skandinaviske halvøy som er vel verdt å bli kjent med. Ingen villmark men mange "smultronstellen" for naturinteresserte fotografer.

Noen glimt fra Skåne i 2008 her . . . .

tirsdag 4. mai 2010

webkamera fra naturen

Kom over noen fine webkamera fra naturen som jeg kikker innom en gang iblant. Generelt mener jeg man skal være ytterst forsiktig ved reir og hi, men et webkamera som monteres ved et reir før fuglene ankommer forstyrrer lite. DN har laget retningslinjer for bruk av kamera ved reir her. . .
Nå vet jeg ikke om Estland har slike rettningslinjer, men får håpe det. Det statlige Estoniske utdanning og forsknings nettverk har flere fine wekameraer, fra ørnereir, kattuglekasse, svartstorkreir, villsvinforing m.m link her . . . 
Villsvinforinga er belyst om kvelden! Alle webkamera er med lyd.
Et finsk fiskeørn reir med webkamera finnes her . . .
Svensk vandrefalk følges her . . . .
En kjøttmeis har lagt egg i en kasse med webkamera i Larvik på denne siden . . .

Tar gjerne imot tips til flere kameraer. Ingen erstatting for å komme seg ut, men spennende å følge med, en kan jo ikke rekke over alt heller, og reir og hi bør man holde seg mest mulig unna, sett fra fuglene og dyrenes ståsted.

torsdag 22. april 2010

tiurleik 2010

20 april 2010. Spillet på denne kystnære leiken var over før den hadde begynt (for meg). Bra med møkk og ble observert når jeg ankom leiken om kvelden, teltet var som vanlig satt opp for 1 drøy uke siden. Jeg forventet at leiken var på topp.



Tiuren ankom om kvelden og satte seg i nabofurua til teltet og spilte 1 times tid, og på den igjen ved kl.04 tiden. Bra spill, men røyene uteble, 1 vandret usikker rundt og satte seg i trærne. Tydelig at høneuka var over allerede. Tiuren poserte og spilte og lyttet etter høner frem til ca kl.09


Bra med spor og møkk på leikplassen, både tiur og røy, og noen nakkefjør etter parring, så her var jeg for seint ute. Har vært på denne leiken nesten årlig i over 20 år nå, og ingen til om at hønene er på leiken tidligere enn før, men færre har de blitt, så da blir det hele overstått fortere også.

mandag 29. mars 2010

sesongen for de sjeldne Kragerø plantene har begynt

Først ut er fageriolen som viste seg denne dagen, 29 mars 2010 med flere blomster.


Fagerfiolen har kun et voksested (kjent) i Norge og Norden, og det er i Kragerø. Botanikere har valfartet hit for og ta denne i nærmere øyesyn. Fioler kan være vanskelig å skille, men denne som blomstrer så tidlig er karakteristisk. Snart kommer også lodnefiol frem på sammme sted. Utover våren blir det travelt med den ene sjeldenheten som avløser den andre. Sesongen er i gang!


Fagerfiol (viola suavis) 29/3-10

Noen fagerfioler er nesten hvite mens andre har mer blått i seg. Fagerfiolen har mest sannsynlig komme til Kragerø med ballast eller plantet inn som prydplante. Den trives hvertfall godt på sin lokalitet i Kragerø.

lørdag 13. februar 2010

skitur på havet (Skagerrak)

Ny tur til Jomfruland. Denne gangen med ski. Rykter om mye havis og skiføre på Jomfruland, så det måtte prøves.


På utsiden av Jomfruland, ut mot Skagerrak lå det endel is ut fra land. Lengre ut var det vekselvis is og noe åpent vann.



I de åpne områder med vann så vi noen svaner og ender



Sørenden på Jomfruland, ved Skadden var det mer skruis


Her går vi på ski på Skagerrak! Nesten så man følte seg hensatt til en Nordpolekspedisjon


flere meter høy skruis


under isblokkene ble det en fin grønn/turkis farge, men var litt vanskelig å fange med kamera.

søndag 31. januar 2010

Hagefugltelling

Så var det tid for årets hagefugltelling. Spennende prosjekt syntes jeg, interessant å følge med på hva som finnes rundt omkring. Her en liten bildereportasje fra hjemme hos meg.


Ut kjøkkenvinduet, trivelig selskap til frokost.



Her kommer de ifra, den store bjørka, sitter de å sjekker at brettet er ledig og ingen spurvehauk i nærheten. Greit å ta bilde og telle etterpå.



Kjernebiteren er en hissigpropp, og de fleste flytter seg når den kommer, inkludert trosten



Spettemeisen har også lett for å jage andre fugler, men her hadde den tydligvis inngått "våpenhvile" med kjernebiteren. 



Nøtteskrika jager alle småfuglene bort, jeg lar den få noen frø før jeg banker på ruta



Ut stuevinduet, her fant gulspurvene faktisk noe frø i neket som hadde hengt siden jul
.
Arter rundt huset mitt denne helga:
38 bjørkefink
20 dompap
9 blåmeiser
8 kjøttmeiser
4 kjernebitere
2 svarttroster
2 nøtteskriker
2 gulspurver
2 spettmeiser
1 toppmeis
1 svartmeis
1flaggspett
1 spurvehauk