tirsdag 13. juli 2010

Rauland

Rauland er et turiststed med gode muligheter for naturopplevelser, også for de som meg, som trives best utenfor de mest populære turiststedene, må jobbe litt mer for bildene i utkantene, men desto mer setter man pris på bildene, her noen små drypp fra mine sommerdager i Rauland!


Raulandsfjell og den sørøstlige delen av Hardangervidda kan man vandre i times og dagesvis uten å se verken merkede stier eller folk. Ikke mye dyre og fugleliv, men ryper og steinskvett er vanlig, ringtrost, boltit, fjellerke, falker og reinsdyr sees også om man er heldig.fjellrypa flyr over kvartsitten


Fjelltjæreblom ved vesle Bitdalsvannet


Stupbratt ned Bitdalen, her har lokalbefolkningen ordnet seg med kabelbane, bl.a for å frakte ned reinsdyrkjøtt fra jakthyttene på Hardangervidda, nå i de seinere årene har sjøflyene tatt over.


Rødstilken treffes nesten overalt ved vann og småpytter


Orkideer i Rauland, brudespore og grønnkurle er vanlige, floraen er jevnt over triviell, men det finnes noen rike lier som har en flora som vil imponere de mest blaserte botanikere.

              

Her finner vi bl.a vadderot, ikke sjelden i Rauland, men den finnes bare her i øvre Telemark i hele Norge, vi må faktisk helt til Alpene for å finne den igjen i like store mengder!


Dette her er en dvergbjørkespinner, men er litt usikker om begge er det?


Hjemme på hyttehverandaen satt denne snutebilla og ventet på meg etter en tur


Ikke langt fra Rauland, (3-4 mil) kan man oppleve flott bergfrueblomstring. Den varierer endel, og i år var den på topp, med flere hundre i bergveggene der. 


I begveggene der finnes også den sjeldne og rødlistede apollosommerfuglen, den var der i år også, men drømmemotivet mitt med å få den til å lande på en stor flott bergfrue ble ikke oppfylt i år heller, da måtte jeg ta til takke med en geitrams.